Skip to main content

Blog

Waarom stilte belangrijk is

Waarom stilte belangrijk voor je is.

Wat is de definitie van ‘Stilte’? Afwezigheid van geluid, kalmte, rust en vredigheid.

En laat ons dat nu steeds vaker ontbreken! De hele dag ontvangen we een enorme hoeveelheid prikkels. Een persoon in de Middeleeuwen ontving deze gedurende zijn hele leven en wij slechts in een dag! Dat is nogal wat. Over welke hoeveelheden hebben we het dan? Volgens psycholoog George Miller komen er per seconde 4.2 miljoen prikkels op ons af. 

Iedereen heeft wel eens moeite om alle alledaagse prikkels te filteren. Als je moe bent bijvoorbeeld kan je net wat minder hebben. Ons hoofd schreeuwt dan om rust. Bij deze acute overprikkeling kun je bewust de stilte opzoeken. Dit kan in de natuur zijn. Je kunt ook een stukje gaan wandelen of hardlopen. Mediteren of een ademhalingsoefening doen, zijn andere opties. En een hele mooie uitdaging is echt niets te gaan doen, bijvoorbeeld door 10 min. op een rustige plek te zitten, alleen met jezelf.

Bij te veel prikkels gedurende langere tijd gaat het mis, raak je overprikkeld en begint je lichaam meer cortisol, het stresshormoon aan te maken. Het is duidelijk dat dit niet goed voor je gezondheid is. Je wordt er mentaal en lichamelijk ziek van.

Een gezonde leefstijl, waarin je voldoende beweegt en gezond eet draagt bij aan het voorkomen van overprikkeling. Door af en toe de stilte op te zoeken, geef je je lichaam en geest de kans op te herstellen van dagelijkse inspanningen en indrukken. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling vertraagt.

Leer jezelf steeds beter kennen en weet waar je grenzen liggen. Me-time mag en doet je goed!

Zelf zoek ik automatisch vaker de stilte op. Ik hou ervan en realiseer mij dat ik dan pas echt tot rust kom en kan herstellen. Diep van binnen voel ik dat de stilte mij beter past. Alsof door letterlijk en figuurlijk stil te staan, ik de stilte in mijzelf (terug)vind.

Boek een gratis kennismakingsgesprek!

Hollewal 71
1791 GH Den Burg, Texel

Btw nr. NL004585445B09    

KvK nr. 88337723