Skip to main content

Blog

Tegenslag of persoonlijke groei?

Ik vraag me af, hoe ga jij met tegenslagen om?  En hoe zou jij een tegenslag definiëren? 

Om te beginnen, niets is zo veranderlijk als het leven. Soms zit het tegen. Het hoort bij het leven.

In het boeddhisme zeggen ze dat de oorzaak van jouw lijden niet extern is, maar het in jouw eigen geest zit. 

Met jezelf aan de slag gaan. Daar zit het hem juist in! 

Zelfreflectie stelt je in staat om veerkracht op te bouwen en sterker uit tegenslagen tevoorschijn te komen. Je kunt er persoonlijk van groeien. Dat is toch mooi? Het kan je juist sterker maken. Dit klinkt misschien als een ver van jouw bed show, maar uit eigen ervaring weet ik dat het wel zo werkt. Ook ik heb het moeten leren. 

Stel jezelf eens de vraag bij een tegenslag:  "Wat voor positiefs zit hier voor mij in?" 

Een voorbeeld: ik herinner mij dat ik me de weken na mijn scheiding vreselijk voelde en toch ook in staat was om te genieten van hele mooie kleine geluksmomentjes. In alle ellende had ik bewust ervoor gekozen mijn focus op het positieve te richten. Bovendien het gevoel zou niet eeuwig duren hield ik mijzelf voor. 

Door heel bewust betekenis te geven aan tegenslagen, neem jij zelf de touwtjes in handen en creëer je ruimte voor groei en positieve verandering.

Je hebt altijd de macht om zelf te bepalen hoe je een tegenslag interpreteert en hoe je erop reageert. Door tegenslagen te zien als leermomenten en groeikansen, kun je je veerkracht vergroten en sterker worden.

Waar de een als geboren ras optimist alle hobbels in het leven moeiteloos neemt, wordt voor een ander iets kleins heel groot. Door welke bril kijk jij?

Stel je eens voor: wat als tegenslagen geen vooraf bepaalde betekenis hebben, maar alleen de betekenis die jij er zelf aan geeft?

Zet eens een andere bril op en zie tegenslagen gewoon als gebeurtenissen die plaatsvinden in jouw leven. Het is aan jou om de betekenis eraan toe te kennen.

“Niets heeft een betekenis, alleen de betekenis die we er zelf aan geven.”

En vergeet niet: tegenslagen geven ons perspectief en waardering voor de goede dingen in het leven!

Boek een gratis kennismakingsgesprek!

Hollewal 71
1791 GH Den Burg, Texel

Btw nr. NL004585445B09    

KvK nr. 88337723