Skip to main content

Blog

Niet nu, straks mag ik piekeren!

Een terugkomend onderwerp is ons mateloos gepieker. Iedereen piekert wel eens, maar een eindeloze stroom van negatieve gedachten brengt geen oplossing. Het kost je alleen maar energie en tijd.

Ik geef je een paar tips om er beter mee om te gaan.

  • “Niet nu, maar straks mag ik piekeren”. Dit kun je met jezelf afspreken als je te veel aan het piekeren bent. Een vast tijdstip voor jezelf uitkiezen en dan mag je erop los piekeren. Bijvoorbeeld in de ochtend en avond een piekerkwartiertje! Je mag het ook opschrijven, doen!
  • Het is ook fijn te weten dat door jouw gepieker er slechts in 4% van de gevallen er daadwerkelijk ook iets door jou aan gedaan kan worden. En je kunt duizenden gedachten hebben over iets wat in het verleden is voorgevallen, maar wat kun je er nu aan doen? Of je maakt je druk over situaties die zich nooit voordoen. Met dit wil ik je meegeven dat je het gepieker beter maar kunt relativeren.
  • Stel je voor dat er iemand naar jou toekomt met dezelfde zorgen. Wat zou jij hem of haar dan adviseren? Dat kan zijn: “Zie het eens van een andere kant” of “Dat valt best wel mee toch”.
  • Door afstand te creëren tussen jezelf en de negatieve gedachten, maar je deze uiteindelijk minder belangrijk. Je bemerkt het bij jezelf en doet er niets mee. Je energie gaat naar belangrijker dingen. Je gedachten en gevoelens mogen er zijn, maar je gaat er dus niet mee in gevecht.
  • Verder kun je denken aan meditatie of een mindfulness oefening. Ademhalingstechnieken zijn ook fijn.
  • Een andere tip is dat als je gepieker begint, afleiding zoeken. Een actieve bezigheid, de was doen, koken, sporten enz. Zie dan nog maar eens of je dit tegelijk met piekeren kunt doen! Dit is bijna onmogelijk. En weet je, als je krampachtig het gepieker weg probeert te duwen, met alle focus erop, dan komt het meestal tweemaal zo hard terug.
  • Je gepieker, de negatieve gedachten, kun je uitdagen en vervangen door helpende gedachten. Deze zijn positiever en realistischer en geven je een beter gevoel. Vraag jezelf af: “Hoe weet ik dat dit zo is?” en “Welke bewijzen zijn hiervoor?”.
  • Tot slot, op het moment dat je je zorgen begint te maken en start met piekeren, zeg dan “Stop” (hardop liefst) tegen jezelf. En daarna:” Ik denk nu….., maar eigenlijk wil ik aan iets anders denken, namelijk… (prettige gedachte)”.

Oefening baart kunst, dus ga ermee aan de slag!

Piekeren is net schommelen. Je bent wel bezig, maar het brengt je nergens.

Boek een gratis kennismakingsgesprek!

Hollewal 71
1791 GH Den Burg, Texel

Btw nr. NL004585445B09    

KvK nr. 88337723