Skip to main content

Blog

Een met de natuur

Zoals we ons lichaam niet los kunnen zien van ons brein, onze geest en energie, kunnen we ons ook niet los van de natuur zien. Wij maken er deel van uit.

Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden; dat is een holistische levensvisie. Onze acties of ons nalaten hebben invloed op onze omgeving.

Tijdens mijn laatste verblijf in México heb ik van dichtbij mogen zien hoe een hele kleine gemeenschap, Cabo Pulmo, mooi op weg is weer meer balans te krijgen tussen de alsmaar voortschrijdende commercie en de natuur. Als de vissers door waren gegaan met vissen, hadden ze een tienduizenden jaren oud koraalrif vernietigd met alle gevolgen van dien, inclusief voor henzelf! Als geen ander hebben ze al meegemaakt wat voorgevolgen de overbevissing had.

Het koraalrif heeft zich enorm goed kunnen herstellen en heeft, nog meer dan een regenwoud, ervoor gezorgd dat de biodiversiteit enorm is toegenomen en het lokale ecosysteem zich heeft kunnen  herstellen.

Iedereen in het gehucht draagt nu z'n steentje bij. Bezoekers worden bewust gemaakt, en op kleine schaal en met veel respect voor de natuur, kunnen kleine groepjes snorkelen of duiken onder begeleiding van wat eens vissers waren. Cabo Pulmo staat inmiddels op de Werelderfgoed lijst en is een Nationaal Park.

Boek een gratis kennismakingsgesprek!

Hollewal 71
1791 GH Den Burg, Texel

Btw nr. NL004585445B09    

KvK nr. 88337723